Електрическият автомобил Subaru Solterra ще се появи на пазара през 2022 година. Subaru представи тийзъри на първия си сериен електрически автомобил – това ще бъде кросоувър на име Solterra, който е сравним по размер с легендарния Forester. Името на новостта е съставено от латинските думи Sol („слънце“) и Terra („земя“), а с Forester електрическата кола е свързана само с размера и форм-фактора на SUV. Всъщност Solterra е много по-близо до концептуалния кросоувър Toyota bZ4X, който, както Focus съобщи по-рано, ще бъде на конвейера през следващата година. Факт е, че преди няколко години компаниите се обединиха, за да създадат първите масово произвеждани електрически превозни средства в техните моделни линии.

В този тандем Subaru отговаря за развитието на електроцентралата, докато Toyota отговаря за цялостното инженерно проучване. Така че не е изненадващо, че Subaru Solterra е базирана на e-Subaru Global Platform, която е почти идентична с талигата e-TNGA на Toyota. Освен това тийзърите на Solterra показват, че новият продукт има същото тяло като Toyota bZ4X, включително страничните прозорци и капака.

Очевидно тези електрически автомобили външно ще се различават само по дизайна на предния край и технологията на осветление. Subaru все още не е разкрил технически характеристики или други подробности за Solterra, но като се вземе предвид корпоративната идеология, новостта със сигурност ще получи задвижване на всички колела. В електрическото изпълнение тя ще бъде реализирана от два електродвигателя – по един на всяка ос. Стартирането на серията ще се състои в средата на 2022 г., като Solterra ще се превърне в глобален модел с планове за навлизане на пазарите на Япония, САЩ, Канада, Европа и Китай.

Може да се предположи, че електрическата кола ще се появи в Украйна, но това може да се случи не по-рано от 2023 година. По-рано Focus съобщи, че новото поколение Subaru Outback се продава в Европа. Украинското представяне на новия Outback трябва да се състои преди края на пролетта, като в същото време ще станат известни цените и конфигурациите. Също така казахме, че на търг в САЩ емблематичното спортно купе Subaru Impreza 22B STi е продадено за 312 000 долара. Автомобилът, произведен през 1998 г. с пробег от 40 хиляди километра, има добро съхранение и прозрачна история.

Вашият коментар