Камионът е тежкотоварно МПС, предназначено за превоз на товари на близки, средни и далечни разстояния по асфалтов път. Камионът може да е една цяла конструкция (с и без ремарке) или в две части: влекач и полуремарке. По подобие на корабния борд товарната плоскост също се нарича „борд“. Предпазните вертикални плоскости, които се разкачат или свалят надолу, осигурявайки достъп до борда, се наричат „канáти“, като канáтата на каруцата.

В Австралия камионите са обикновено с 2 ремаркета (т.нар. автовлак) и са предназначени за превоз на товари между двата края на континента.

Първите камиони са произведени през 1890-те години. Те са били задвижвани от парни двигатели. Съвременните камиони се задвижват от мощен дизелов двигател, много от които са снабдени с турбо компресор за по-голяма мощност.

Камионите са оборудвани със специални гуми, способни да издържат високо натоварване. Някои специализирани камиони (напр. военните) имат релефни гуми и подсилено окачване, за движение по неравен терен, както и система за поддържане на налягането в тях.

Стандартните габарити за товарния отсек на полуремаркето са:[1]

ширина – 2,45 m
дължина – 13,6 m
височина – от 2,6 до 3,05 m.

Всички камиони са базирани на шаси (рама) и кабина. Камионите могат да бъдат класифицирани условно в следните категории:
Според вида прикачване

Камион с каросерия – върху шасито на камиона се фиксира перманентно каросерия, като изпълнението ѝ определя предназначението на целия камион.
Камион с каросерия и ремарке (хенгер)[1] – към камион с каросерия се прикача ремарке посредством твърда връзка, като товарът е разпределен и на двете места. Възможно е да се закачи и второ ремарке (трети товарен отсек).
Влекач с полуремарке (прицеп)[1] – върху шасито се монтира лафет (на английски: Fifth wheel – букв. „пето колело“) със заключващ механизъм, в който се поставя впоследствие централния (наричан още „царски“) болт на полуремаркето. Целта на това т.нар. седлово устройство е подвижна свръзка между влекача и полуремаркето. Товарът е само в полуремаркето, което може да е специализирано, а влекачът е универсален за всички видове полуремаркета.

Според типа покритие

Камионът се разграничава според покритието на товарния отсек на каросерията, ремаркето или полуремаркето на:

Открит борд – без покривна конструкция, позволява свободен достъп включително и отгоре, но никаква допълнителна защита на товара.
Фургон – с твърди стени и покрив, поради което товароразтоварването става само отзад, но осигуряващо най-добрата защита на товара.[1]
Брезент – с брезентово покривало върху метални рамки, осигуряващо достъп от двете страни по дължина и отзад, и частична защита на товара.
Завеса – комбиниран вариант с твърд покрив и брезент от двете страни, снабден с механизми за лесното му събиране в края, по подобие на театралната завеса.

Типът покритие влияе на теглото на самия камион. Конструкцията с брезент е по-лека от тази на фургона, което увеличава полезния товар. Поради това фургоните се използват за по-лека и обемна стока, имаща нужда от добра защита (например облекло, техника и т.н.), докато другите варианти се предпочитат при по-тежки товари.
Според предназначението
Пожарна кола

Пожарна кола – комбиниран камион с цистерна, водна помпа и различни помощни средства, необходими при гасене на пожари.
Автовишка – камион с телескопична стрела с кош в края за осигуряване на достъп на хора до високи места.
Камион стълба – няколко телескопично разтегаеми стълби с кош в края (разликата с автовишката е, че може да се придвижва по стрелата при разпъната конфигурация).
Сметоизвозващ (сметосъбиращ) камион – разполага с контейнерно отделение за временно съхранение на смет, преса (за по-голяма ефективност) и предпазен щит за сметта, както и хидравлични повдигачи, които са съобразени с различните видове контейнери за смет.
Камион-прахосмукачка – използва се в градски условия, разполага с вакуумна помпа и различни четки за почистване на пътното платно.
Автовоз – камион за превоз на други превозни средства, снабден с хидравлични рампи, подпомагащи товаренето и разтоварването.
Камион за превоз на живи животни
Цистерна
Самосвал – камион с повдигащ механизъм за разтоварване на насипни материали.

Хладилен камион Волво

Хладилен камион – допълнително термоизолиран фургон, снабден с хладилен агрегат, който поддържа желаната температура. Повечето хладилни камиони имат и термограф, който записва температурата по време на транспорта.[1]
Камион за пътна помощ – снабден е с рампа, платформа или влек за превоз на автомобили, неспособни да се движат на собствен ход, както и със средства за оказване на помощ на пътя (пътуващ автосервиз).
Контейнеровоз– камион за превоз на един или два 20-футови, или един 40-футов контейнер.
Автокран – камион, снабден с телескопична стрела и система от макари, въжета и кука за повдигане на различни товари.
Камион тип „Паяк“ – за отстраняване на неправилно паркирани автомобили.
Снегорин – камион, снабден с гребло отпред за почистване на падналия по пътното платно сняг, както и различни устройства за посипване на противоледни смеси или пясък.
Бетоновоз – камион с въртящ барабан с различна вместимост за превоз на бетон.
Бетонпомпа – камион, снабден с подвижна тръба и помпен агрегат за наспиване на бетон във височина.
Бетоновоз с бетонпомпа (комбиниран)
Камион за отпушване на канали (фекалка)

Други спецификации

Камион с кран – обикновено открита каросерия за превоз на товари и кран за товарене и разтоварване (с по-малка товароподемност от автокрана).
Камион с падащ борд – хидравлична подемна платформа монтирана в задната част, осигуряваща лесно товаро-разтоварване.
Извънгабаритен – камион, превозващ товари, увеличаващи неговите габарити.
Камион за свръх тежки товари – за превоз на единични товари с тегло над допустимото, обикновено е подсилено полуремарке с повече оси и мощен влекач.

Вашият коментар