TOYOTA YARIS е компактен градски хечбек с 3 или 5 врати на световноизвестната японска марка. Колата е популярна в много страни по света. Историята му започва през 1999г. Към днешна дата са произведени четири поколения автомобили. Но в Русия до 2010 г. се продаваха само автомобили от второ поколение. И сега този „японец“ у нас може да се купи само на вторичния пазар.

Но наскоро стана известно, че през пролетта на 2021 г. концернът подготвя абсолютна новост, базирана на известния хечбек – Yaris Cross. Тази кола ще се появи пред нас като кросоувър с отлична проходимост и хибриден двигател, както и с ярък и леко футуристичен и агресивен външен вид.

С екстериора си кросоувърът ще наподобява популярния RAV4. Той ще получи пластмасов неоцветен защитен комплект за тяло, характерен за много представители на класа, по цялата долна част на тялото. Тялото ще стане по-изпъкнало и обемно. На автомобила ще бъдат монтирани тесни предни LED фарове, които ще придадат вид на агресия и динамика. Задните светлини също обещават да бъдат по-тесни. Те ще бъдат свързани помежду си с тясна LED лента. Производителят предлага двуцветен цвят на корпуса за новостта, при който покривът и стълбовете ще придобият различен нюанс от останалите детайли. Автомобилът ще се продава на стилни лети джанти с оригинален дизайн.

Интериорът на колата обещава да бъде доста скромен, спокоен, но много модерен. Тя може да получи виртуално табло за управление и усъвършенствана мултимедийна система, която ще се издигне малко над таблото. Устройството има огромен сензорен дисплей, отличен звук и богата функционалност.

Автомобилът ще бъде снабден с най-модерните електронни асистенти и системи за сигурност. Очакват се и някои ощипвания на окачването, като се има предвид, че трябва да се появи и версия със задвижване на всички колела на тази кола.

Крос обещава да бъде по-дълъг и по-висок от обичайния Yaris. Дължината му ще бъде 4180 мм, ширина – 1715 мм, височина – 1590 мм. В същото време междуосието му ще остане същото и ще бъде равно на 2560 мм. Пътният просвет на новата Toyota ще бъде 170 мм. Това показва добра способност на автомобила за бягане, дори при версията с предно предаване. А с задвижване на всички колела, колата ще може да се справи дори с много неравен път или незначителен офроуд. Разбира се, тази кола е много далеч от истинските джипове. Но не е така.

Към днешна дата няма точна информация за обема на багажника на новостта. Но се очаква, че ще бъде поне 300 литра. Разбира се, вероятно няма да се налага да говорим за значителния му капацитет. Но за транспортирането на всички най-важни неща това ще бъде достатъчно. Също така ще бъде възможно да се увеличи пространството в багажното отделение чрез сгъване на задните пътнически седалки.

Двигатели и трансмисия

Новият кросоувър TOYOTA също ще бъде хибрид. Той ще получи електроцентрала с мощност 116 конски сили. Следователно не е необходимо да се говори за невероятни качества на скоростта и мощността. Но за градска кола това е напълно достатъчно. И за спокойни пътувания по магистралата също. Възможно е в бъдеще да се появят и по-мощни версии на автомобила. Но дали ще бъдат и с какви двигатели все още не е известно.

Новостта ще бъде оборудвана изключително с вариатор. Но може би с течение на времето на него ще бъдат инсталирани други видове предавания.

Планира се колата да се произвежда както с предно, така и със задвижване на всички колела.

Новият TOYOTA YARIS CROSS трябва да бъде истински кросоувър с подходяща производителност. Обещава да се превърне в стилен и жив градски, а не само автомобилен, създаден с помощта на съвременни технологии.

Стилният и футуристичен кросоувър трябва да започне производство през пролетта на 2021 година. Ще удари европейския и японския пазар. Днес е известно, че колата ще бъде хибридна. Все още няма съобщения за други версии. Следователно автомобилът ще може да заинтересува тези, които се грижат за околната среда и се стремят да бъдат в крак със съвременните технически иновации. Освен това колата със сигурност ще привлече вниманието не само на градските жители, но и на тези, които трябва да карат по лоши пътища и незначителен офроуд. Но колата може да се влюби в млади момичета – шофьори, благодарение на запомнящия се външен вид и много разширени опции за безопасност и комфорт. Но феновете на бързото шофиране едва ли ще го харесат. Тази кола е за спокойни шофьори.

В момента няма информация за броя на комплектите и цената на новия артикул. Според наличната информация автомобилът не се планира да бъде доставен на руския пазар. Но може би с течение на времето ситуацията ще се промени. В крайна сметка новият крос – Yaris може да заинтересува определена категория местни автомобилисти.

Вижте още тук:Авто маниаци

Вашият коментар