Skoda Enyaq iV е първият изцяло електрически кросоувър на световноизвестната чешка марка. Трябва да се отбележи, че това не е първата електрическа кола на компанията. Но в този сегмент той представи новост за този вид гориво за първи път. Колата беше показана на обществеността в началото на септември 2020 г.

Електрическият кросоувър се оказа наистина впечатляващ не само на външен вид, но и на техническите си характеристики. Отличава се с футуристичен и модерен дизайн, който няма да остави никой безразличен. А мощта на колата, както и иновативното оборудване, не могат да не изненадат. Автомобилът съдържа най-модерните технологии и най-новите разработки.

Новостта получи размерите на среден градски кросоувър. Той ще бъде оборудван с изцяло LED оптика. В някои версии е възможно да се монтират матрични фарове. На радиатора на автомобила има допълнителна LED решетка, която светва, когато собственикът се приближи или напусне колата. Оптиката има същата опция. В същото време самите фарове и фенери са тесни и леко агресивни и с футуристична форма.

Външно колата изглежда релефна и обемна. Появата му отчита най-напредналите тенденции в автомобилната мода. Но вътрешното пространство на новостта изглежда не по-малко футуристично. В интериорната облицовка се използват най-естествените материали, което е продиктувано от световните тенденции в грижата за околната среда.

Салонът може да има както плат, така и кожена тапицерия. В него има минимум физически бутони. Таблото е изцяло цифрово и е представено от доста голям сензорен дисплей. Автомобилът ще бъде оборудван с иновативна мултимедийна система, огромен екран, който се издига над таблото. Мултимедията е невероятно богата на функционалност.

Техническото оборудване на електрическото превозно средство също е впечатляващо. Дори в най-евтината конфигурация автомобилът ще придобие много модерни системи за безопасност и комфорт. А в скъпата версия броят на въздушните възглавници може да достигне девет. Автомобилите ще бъдат оборудвани с автопилот и Travel Assist. Той ще получи система за наблюдение на сляпо място и ще може да се спира пред препятствие. В допълнение, колата ще намери, дори и в евтина версия, двузонов климатичен контрол и много други полезни функции. А възможностите на неговите двигатели са наистина невероятни. А отличната аеродинамика ще позволи на колата да продължи по-дълго, без да се презарежда.

Размери

Skoda Eniak ще получи стандартните размери на среден модерен градски кросоувър. Дължината му ще бъде 4649 мм, ширина – 1879 мм, височина – 1616 мм. Междуосието на новото електрическо превозно средство е 2765 мм. Към днешна дата все още няма точни данни за височината на просвет. Но най-вероятно това ще бъде стандартно, присъщо на повечето членове на класа. Следователно можем спокойно да говорим за добрата способност на новостта при проходимост, особено при нива на оборудване със задвижване на всички колела.

Колата ще спечели просторен багажник, чийто обем е цели 585 литра. Следователно автомобилът е подходящ и за превоз на много обемисти стоки.

Двигатели и трансмисия

Новата Skoda ще бъде изцяло електрическа. Производителят обещава да предложи на потребителите пет електрически мотора с различна мощност, от които да избират. Най-слабият от тях се оказа агрегат с мощност „само“ 148 конски сили. С него кросоувърът ще може да измине до 340 км без презареждане. Вторият в гамата беше двигателят с мощност 179 к.с. и проектиран за 390 км. По-мощен е двигателят, който произвежда 204 „коня“. Трябва да се зареди след 510 км.

Най-мощни бяха агрегатите с капацитет 265 и 306 „кобили“. Те са оценени на 460 км преди зареждане. Прави впечатление, че най-мощният Eniak ще може да развива до 180 км / ч, което е доста добре за днешните електрически автомобили. Между другото, кросоувърите могат да се зареждат не само на стационарни станции, но и у дома с помощта на домашно зарядно устройство.

Автомобилите с първите три електроцентрали са със задно предаване, а последните две са със задвижване на всички колела.

Skoda Enyaq iV може да се нарече истинска иновация от известния чешки концерн Skoda. Чехите винаги са се опитвали да вървят в крак с времето, но тук, както изглежда на някои експерти, дори са успели да надминат себе си. А дали това е така – времето ще покаже. И е точно зад ъгъла. В края на краищата стартът на продажбите на електрическата новост на европейския пазар е насрочен за пролетта на 2021 година. Между другото, колата се планира да бъде сглобена в легендарния автомобилен завод на марката в Чехия.

Кросоувърът се отличава с невероятна производителност за днешните електрически автомобили. Той е в състояние да развие впечатляваща мощност и може да върви доста с едно зареждане. Според съобщенията колата ще бъде пусната в четири нива на оборудване, различаващи се по мощност на електроцентралата и някои други функции. По този начин всеки фен на електрическите автомобили може лесно да намери Eniak по свой вкус.

Гамата включва както автомобили с относително скромни характеристики, предназначени за относително спокойни автомобилисти, така и мощни, високоскоростни автомобили за естествено родени любители на бързото шофиране. Разбира се, новостта е далеч от настоящето истински спортни автомобили. Но в своя клас той показва невероятни данни. Според експертите колата е предназначена предимно за млади шофьори, които се грижат за околната среда и се стремят да опитат всичко ново и необичайно. В същото време няма да се притесняват за безопасността си, тъй като колата е планирана да бъде оборудвана с най-модерните системи и електронни асистенти. Колата ще бъде идеална както за града, така и за шофиране по магистралата.

Може би тя ще успее да преодолее дори умерените офроуд условия. В края на краищата способността за бягане, особено версиите със задвижване на всички колела, трябва да бъде добра. Следователно колата може да стане не само младежка, но и семейна. Единственото ограничение при използването му ще бъде липсата на електроцентрали за зареждане в определени части на света.

 

Вашият коментар