През октомври 2019 г. на сцената на Международното автомобилно изложение в Токио японският производител постави изцяло новата Mazda MX-30. Това е първата кола на марката, която работи изцяло на електричество. Заслужава да се отбележи, че индексът MX означава Mazda експериментален и всички модели с такъв префикс в името са спортни автомобили. Въпреки факта, че новостта не е спортен автомобил, тя внесе новаторски дух, който наследи от своите предшественици, и също така трябва да получи подобен на водача, според стандартите на класа, управленски характер. Що се отнася до екстериора, той се оказа изненадващо спокоен и ненатрапчив, в сравнение с останалата част от състава на производителя. Панелите на каросерията имат малко подута и умишлено масивна форма.

И така, класическият комплект за каросерия на кросоувър на первази, брони и арки на колелата е поразителен. Той абсорбира целия централен въздухозаборник, задната броня и половината от височината на калниците. Покривът и корпусите на страничните огледала са боядисани, за да съответстват на него. Предната част е направена в фирмения стил на производителя, но с някои нюанси. Електрическите автомобили не се нуждаят от масивни радиатори отпред. Вместо обичайната скара има по-тесен вентилационен отвор. Интериорът разполага с дишащи синтетични и рециклирани материали и корков централен тунел. Централната конзола има „плаваща“ архитектура и седем инчов сензорен екран, отговорен за управлението на системата за контрол на климата.

Mazda MX-30 е компактен градски кросоувър с пет места. По своите размери той прилича на бензиновия аналог на CX-30. Новостта е с дължина 4395 мм, ширина 1795 мм, височина 1570 мм и 2655 мм между междуосиите. Салонът може да побере до петима души. Задните врати, наречени Freestyle Doors, получиха интересен дизайн. Те следват дизайна на спортния автомобил RX-8. Предните врати се отварят като всички автомобили, но задните врати се отварят на 80 градуса спрямо посоката на движение. Това може да стане само отвътре, когато отворите входната врата. Колата няма външни дръжки и B-колона. Платформата MX-30 по структура е подобна на Mazda 3. Тя има полунезависима система на окачване: McPherson подпори отпред и полунезависима торсионна греда отзад. Тялото е получило уникална e-Skyactiv архитектура. Подът има вградено хранилище за литиево-йонна батерия.

Спецификации

Mazda MX-30 е напълно електрическо превозно средство. Неговата електроцентрала е единичен блок, в който са разположени инверторът, самият електродвигател и трансмисията. Максималната мощност на такъв агрегат е 143 конски сили и 265 Нм въртящ момент. Карайте изключително към предните колела с G-Vectoring Control Plus. Подобрява управлението в завои, като променя тягата на двигателя въз основа на ъгъла на завиване, скоростта и страничното ускорение. Захранва се от литиево-йонна батерия със собствена охладителна система. Той има малък капацитет, само 35,5 kWh и може да се зарежда както от станция с постоянен ток, така и от променлив ток до 6,6 kW. Максималното разстояние, което може да бъде изминато с напълно заредени батерии, е около 200 километра.

Източник: Мото новини

Вашият коментар