Първо ще чуете силен БУМ, след това внезапно разтърсване и усещате дърпане на една страна. Спукана гума – кошмарът за всеки шофьор, дори и най-опитния. Ако карате с висока скорост на магистрала спукването на гумата може бързо да накара неопитен шофьор да изпадне в паника и да загуби контрол. Факт е, че това е проблем, който се случва и причинява доста голям брой  произшествия, а лошото е, че може да доведе и до фатални последици. Но най – важното е да запомните, че спукването на гумата не означава непременно катастрофа и трябва да се реагира спокойно, а след това да извикате пътна помощ.

Следвайки няколко прости съвета, почти всеки може да си възвърне контрола. Ето няколко насоки, които експертите дават.

Стъпка 1: Останете спокойни

 На първо място най-доброто нещо, което можете да направите в първите няколко минути след спукването на гумата, е да не правите абсолютно нищо. Не въртете волана. Не стъпвайте на спирачката рязко. Не сваляйте крака си от педала за газ. Всяко от тези действия може да ви накара внезапно да загубите контрол над автомобила и да се завъртите. Поемете дълбоко въздух и не се паникьосвайте.

Стъпка 2: Карайте направо и дръжте здраво волана.

Когато гумата се спука, ще почувствате как колата се дърпа на една страна. Хванете колелото здраво с две ръце на 10 и 10. Може да почувствате как колата се клати, но е много важно да устоите на желанието да завъртите волана рязко и прекомерно. Направете всичко възможно автомобилът да върви направо.

Стъпка 3: Внимателно натиснете педала за газ.

Това може да изглежда нелогично, но лекото ускоряване след спукване на гумата може да ви помогне да си върнете контрола над автомобила, като поддържате инерцията си напред. След като върнете контрола, отпуснете бавно педала за газ.

Запомнете: най-лошото нещо, което можете да направите, когато се спука гумата, е да натиснете спирачката.

Стъпка 4: Оставете колата сама да забави скоростта.

Спуканата гума ще действа като парашут, като естествено ще намали скоростта ви. В този момент може да включите аварийните светлини. Направете всичко възможно да насочите автомобила направо и да избягвате да въртите волана. 

Стъпка 5: След като скоростта намалее, внимателно натиснете спирачката. Едва сега вече  можете да завъртите волана, за да изведете автомобила от пътя. Когато сте на безопасно място извън трафика, поемете дълбоко въздух и се обадете за помощ.