Историята на японската компания Mazda Motor Corporation започва далеч от автомобилния пазар. Първоначално това е малка фабрика в град Хирошима, която произвежда строителни материали от дърво от балса. Основан е през 1920 г. от човек на име Джуджиро Мацуда. Той беше син на обикновен рибар, който като дете бе твърдо решил да започне собствен бизнес. Десет години по-късно Мацуда решава да разшири производството, но сега се интересува от машини, а не от строителни материали.

През 30-те години на миналия век първите триколки напускат портите на завода – триколесни моторизирани вагони, наподобяващи камиони. Благодарение на надеждността и достъпната цена, новите артикули „от фабриката за строителни материали“ бързо стават популярни и завладяват пазара на страната, успешно замествайки конния транспорт. През 1931 г. производителят на автомобили получава името „Mazda“ – в чест на бога на мъдростта, съзвучен с името на самия Мацуда.

През 1960 г. дебютира първият лек автомобил от марката, Mazda R360. Това беше компактно четириместно купе със задно разположен двигател, което остави забележима следа в японската автомобилна история. През цялата история на своето съществуване японската марка многократно е доказала на целия автомобилен свят предимството на технологиите, в полза на които са избрали милиони собственици. Заради достойнствата на компанията Mazda: успешни тестове на водородни двигатели и популяризиране на ротационни двигатели.

Mazda е единствената марка от Страната на изгряващото слънце, която влиза в Книгата на рекордите на Гинес. MX-5 Roadster се превърна в „най-продаваният двуместен спортен автомобил“ – до февруари 2011 г. точно 900 хил. Автомобила от този модел се изтеглиха от поточната линия.

Вашият коментар