Купуването им става лесно и бързо в обектите на оператора в страната, както и онлайн

 

Yettel предлага лесен и практичен начин за покупка на електронни винетки за всички превозни средства – автомобили с допустима максимална маса до 3,5 т и ремаркета. Шофьорите могат да ги закупят онлайн на yettel.bg. както и от обектите на оператора в цялата страна. Абонатите на телекома могат да се възползват и от още по-удобната опция за осигуряване на е-винетка през мобилното приложение на Yettel, дори ако вече са на път. Услугата се предлага и за бизнес клиенти, с възможност за активиране на голям брой винетки едновременно.

За допълнително улеснение на шофьорите, след закупуване на винетка от Yettel, операторът изпраща потвърждение чрез SMS или имейл, в който клиентите могат да сверят данните си и да бъдат спокойни при следващото пътуване. Напомнящо съобщение се изпраща и преди изтичане на валидността, с изключение на уикенд винетките. По този начин Yettel помага на клиентите си да избегнат потенциални глоби.

Цените остават без промяна спрямо миналата година. Годишната винетка струва 87 лева, тримесечната е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а за един уикенд шофьорите плащат 9 лева.

Всеки може да купи електронна винетка от сайта на Yettel в три лесни стъпки, без да е необходима регистрация. Първо се избира категорията на автомобила, следващата стъпка е въвеждане на данните за превозното средство, както и желания период на валидност. Последната, трета стъпка, е самото плащане с банкова карта. След успешно закупуване клиентът получава потвърждение по имейл, което съдържа PDF разписка с информация за въведените данни – регистрационен номер на автомобила, срок на валидност, начална дата на валидност, ID номер на винетката и категория на автомобила. Покупката на е-винетка е възможна и предварително – до 30 дни преди датата, от която е валидна, независимо от периода на валидността – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна.

При допусната грешка в изписването на регистрационния номер, Агенция „Пътна инфраструктура“ осигурява възможност тя да се поправи чрез подаване на заявление за промяна. Корекцията може да бъде направена дори и при евентуално налагане на глоба, в случай, че тя касае регистрационния номер, категорията на пътното превозно средство или държавата, в която е регистрирано. По този начин наложените глоби могат да бъдат отменени, а данните във винетката – поправени.