Всеки притежател на автомобил, който е загрижен за правилната му поддръжка, мисли по редица ежедневни въпроси за техническата му изправност и правилна функционалност. 

Един от най-наболелите казуси със сигурност е каква течност за чистачки да изберем, за да постигнем оптимален дългосрочен положителен резултат в тази така важна за колата област. За щастие, има фактори, по които да отличим високото качество от недотам качествените аналози. 

Ето и няколко полезни трика в тази посока, които ще помогнат да се ориентирате по-добре в многообразието на пазара.

Течностите за чистачки, предназначени за зимния сезон, съдържат алкохол

Една от зимните съставки за измиване на предното стъкло, специфична за сезона, е алкохол като изопропанол, метанол или етанол. Ако предстои да шофирате в зимни условия или да карате дълго в студен климат, задължително изберете течност за чистачки именно с такова съдържание. Целта, естествено, е превенция на замръзването както на стъклото, така и на течността. Ефектът от подобно негативно събитие би могъл да бъде както намалена видимост, така и механични повреди по самия прозорец.

Имайте предвид, че течностите за чистачки с алкохол са токсични, които трябва да се съхраняват на безопасно място, недостъпно за деца и животни. През зимата в идеалния случай се ориентирайте към консистенция, която съдържа етанол (етилов алкохол) или изопропанол (изопропилов алкохол), тъй като те не се считат за толкова вредни, колкото например метанола (метилов алкохол).

Винаги избирайте утвърдена марка течност за чистачки

Няма по-безопасен залог от класическия. Препоръчваме при равни други условия да се насочите към призната марка, която успешно е подобрявала фундамента на своя продукт през годините. Ако не разбирате от материята, разгледайте отзиви в онлайн пространството. Те често могат да осигурят ценна информация за качеството и ефективността на препарата и да ни спасят от грешки, костващи ни време и пари.

Добрата формула не оставя следи от размазване по стъклото

Висококачествената течност за чистачки никога не оставя ленти или петна по прозореца. Освен че е крайно неестетично и намалява видимостта, може да доведе и до специфично пречупване на светлината и моменти на пълно слънчево заслепение, които да ни изложат на риск. 

Имайте предвид, че не всяка течност за чистачки е универсално подходяща за всеки тип стъкло, като неправилното им съчетаване може да доведе до дефекти не поради некачествена консистенция, а поради несъобразителност. Така например субстанция със съдържание на амоняк не е препоръчителен за затъмнени стъкла, защото може да окаже негативно въздействие на функциите им.

Глицеринът е вълшебната съставка

Една ефективна течност за чистачки би съдържала мощно, но деликатно активно вещество за отстраняване на буболечки, мръсотия и други замърсители от стъклото. Пример за такова е глицеринът, който често се добавя към сместа от разтворители, за да се улесни отстраняването на натрупаната мръсотия. 

Разтвори за незабавна употреба или концентрирана течност 

Готовите за употреба разтвори са предварително смесени за удобство. Ако не сте навътре в материята, заложете на тях, защото те елиминират необходимостта да премисляте отново и отново дали сте докарали правилното съотношение. Недостатъкът им е, че могат да са една идея по-неикономични. В случай че икономическият елемент е важен за вас, насочете се към концентратите.