И така, вече имате шофьорска книжка и идва времето, когато трябва да седнете сами зад волана. Но какво трябва да не забравяте? Ето няколко основни съвети, които трябва да имате предвид.

Не забравяйте теоретичната част. Това, че сте си взели теоретичния изпит от първия път, не означава, че трябва с лека ръка да захвърлите учебника. Разлиствайте страниците му винаги, когато имате съмнение относно разрешаването на дадена ситуация. Също така е важно да запомните, че знанията и информацията за теорията на водача не са само за теоретичното изпитване, те са необходими за ежедневното шофиране.

Винаги, винаги слагайте предпазния си колан. Не поемайте никакви рискове. Създайте си навика да проверявате дали вие и всички пътници в колата ви са здраво закопчани, преди да тръгнете. Не се срамувайте да напомняте на някого да си сложи колана.

Научете се да управлявате скоростта. Колкото по-висока е скоростта ви, толкова по-малко контрол имате върху автомобила. Когато карате сами отскоро, важно е да правите нещата бавно и да си давате достатъчно време за спиране, потегляне, завиване, смяна на лентите и т.н. Не позволявайте на други шофьори или приятели да ви притискат да шофирате по-бързо, когато не сте готови.

Свикнете с профилактиката на автомобила си. Ясно е, че един начинаещ шофьор не може да бъде наясно с всички тънкости относно механиката на един автомобил, а и не е нужно. Но трябва да знаете основното – къде се слага масло, течност за чистачки и т.н. Преди пътуване, особено ако е на по-далечно разстояние, проверявайте състоянието на гумите си и количеството гориво в резервоара. Ако в началото се притеснявате от тези моменти при оглед на кола, то се доверете на познат опитен шофьор или на професионалист в сферата.

Отначало се придържайте към познати, по-лесни маршрути. Използвайте този маршрут, за да практикувате някои от по-трудните части от шофирането като обратен завой, заден ход и потегляне по наклон. Когато сте готови да преминете към друг маршрут, потърсете такъв с кръгови кръстовища и места, където преминават повече пешеходци – така ще засилите своята концентрация.