Красивите пана за стена привличат вниманието повече от традиционното платно и това е тайната на тяхната популярност. Собствениците, които решат да украсят интериора с декоративни пана за стена, са изправени пред две нетривиални задачи: как да изберат правилното изображение и как да окачат модулната картина. Помислете как правилно да изберете и поставите този аксесоар във всяка стая, така че дизайнът да се окаже ефектен и балансиран.

Разновидности

Изображенията, разделени на няколко части, произлизат от дълга история, датираща от Средновековието. В продължение на много векове те украсяват стените на църкви и благородни къщи. В съвременния интериор този дизайн започва да се разпространява в началото на 21-ви век, с развитието на широкоформатния печат.

Някои картини пана се сглобяват от няколко елемента – много популярни са прекрасните картини от 5 части. За да направите това, оригиналният чертеж е разделен на части по определен начин. Благодарение на такова конструктивно и художествено решение се получава интересен пространствен ефект, който прави изображението триизмерно.

Готовият декор се състои от квадратни и/или правоъгълни фрагменти. По броя на модулите се класифицира, както следва:

Диптих

Компактна версия от две части, особено подходяща за градски апартаменти с малки стаи. Диптихът най-често се състои от елементи с еднакъв размер и форма.

Триптих

Той има пропорционален вид в средни интериори от 15-20 квадрата. За разлика от диптиха, размерите на съставните части може да не съвпадат. Често централната част се прави по-голяма.

Полиптих

За платно от четири или повече части ще ви трябва голяма стена в просторна стая. Фрагментите могат да варират по размер.

Формати за оформление на модула

Взаимното подреждане на отделните модули се извършва в различни формати. Снимки от няколко части се закрепват към стената по следните начини:

Вертикална

Формат, при който модулите са монтирани един над друг, като се поддържа вертикална симетрия. Тази опция е полезна с това, че ви позволява визуално да повдигнете тавана – стаята ще изглежда по-висока.

Хоризонтална

Класическият начин за разширяване на пространството. Елементите на декора са разположени на една и съща височина (в една линия), като се запазва хоризонтална симетрия.

Геометричен

Модулите са закрепени по такъв начин, че да образуват геометрична фигура – квадрат или правоъгълник.

Диагонал

Подреждането се извършва по диагонална линия.

Произволно

Частите са разположени по различен начин, както на вас ви харесва, без цялостна симетрия. Основното тук е да се поддържа хармонията и стила.

За повече идеи за картини пана, посетете Posters24, където ще откриете страхотни предложения!