В съвременния динамичен свят, където търговската печалба и нелоялните практики много често изместват моралните принципи и коректността, потребителската култура и информираност при вземане на решения придобиват все по-голяма тежест. Дейности като покупката на кола особено ако е втора употреба, вече не са това, което бяха, а към тях следва да подхождаме с особено внимание. 

За да не се окажете неочаквано в неизгодна позиция, горещо препоръчваме да се доверите на поне още един специалист освен стандартната практика за ваше доверено лице, който да направи щателна проверка на кола преди покупка и да се увери в нейното състояние. Дори и да бъдат установени някакви неизправности, ще имате възможността да разберете предварително доколко поправими са те и каква ще е цената на ремонта – все ключова информация, която да имате предвид, когато договаряте крайната сума със съответния авто дилър.

Какви компоненти следва да включва една качествено извършена проверка на автомобил?

Отговорът на този въпрос е колкото индивидуален, дефиниращ се от всеки конкретен случай, толкова и универсален, валиден за превозните средства като цяло. Като цяло е добре изпълнителят да бъде детайлно ориентиран и при съмнение да тества за всяка потенциална повреда, съществуват някои универсални стъпки, които трябва да бъдат предприети независимо от всичко:

  • Автодиагностика на ходовата част, двигателя и електрическата система;
  • Състояние на волана и скоростния лост;
  • Изправни гуми;
  • Наличие на ръжда и видими износвания както по интериора, така и по външната част на колата;
  • Стойността на реално изминатите километри;
  • Издаване на необичайни шумове при работа.

На преглед преди покупка подлежат всякакви превозни средства – от леки коли, ванове, бусове, джипове, мотоциклети до тясно специализирана селскостопанска техника, следователно не се колебайте да потърсите помощ, в случай че ви е необходима такава. Все пак инвестицията съвсем не е малка и всяка допълнителна гаранция от специалист ни помага да сме по-уверени в правотата на крайното решение.