Превозните средства се превърнаха в много важна част от живота ни, щом стане дума за придвижване от точка А до точка Б. Почти всяко домакинство разполага с поне един автомобил. Понякога се получават инциденти, свързани с неправилната работа на колите и затова се налага да се следи за евентуална смяна на важни авточасти, сред които несъмнено са накладките за кола.

Различни видове на продукта

Накладките са част от спирачния диск на превозното средство. Те спомагат по-плавното спиране при движение по пътищата. Те се срещат и в предните, и в задните гуми. Материалите, от които се изработват тези елементи варират, като се срещат 3 основни вида:

  • Органични – първите подобни компоненти са били направени от твърд, но токсичен материал, който в последствие бил забранен. Те са по-меки и по-тихи, но нямат дълготраен живот;
  • Полуметални – те се използват върху повечето коли в момента. Състои се от меден, железен и стоманен материал, в комбинация с графитни смазки с цел да се намали прегряването им;
  • Керамични – това са най-новите елементи на пазара и са изработени от керамичен материал, комбиниран с медни влакна. Това им позволява да са по-издръжливи от останалите видове.

Кога се сменят накладките

Специалистите от Maxcar разкриват, че препоръчителният период на смяна на накладките е на определен километраж, който варира между 40 и 50 хиляди километра. Ако успеете да ги смените преди да се износят напълно, няма да се налага да слагате и нов спирачен ротор във вашата кола.

Моментът, в който започнете да усещате как спирачният диск не извършва плавна и удовлетворителна работа, е време да се предприеме интервенция. Симптомите, по които да разпознаете дали този компонент е за смяна, са:

  • Скърцане на спирачките – при натискане педала на спирачките, може да чуете скърцащ звук. Това бива причинено от тънки накладки и е индикатор за тяхното износване. При ненавременна интервенция, те ще се забият в ротора, което ще ви принуди да смените и него;
  • Пулсиращ педал на спирачката – треперенето на педала на спирачката е обезпокоително, тъй като това гарантира износени накладки във вашата кола.

Но в такива ситуации е необходимо да се провери, тъй като понякога тези пулсации биват причинени от изкривен ротор.

За какво да гледаме при покупка

При търсене на подобни компоненти за коли е необходимо да обърнете внимание на следните характеристики:

  • Представяне в различни атмосферни условия;
  • Максимална работна температура;
  • Триене при определени температури;
  • Живот на използване;
  • Шум и вибрации, които издават.

Важно е да разгледате добре какво се предлага в онлайн магазини или физически такива, за да намерите подходящите компоненти на удачни цени.