Психологическата връзка между джентълмените и техните превозни средства е добре известна и изследвана многократно, като и до днес едва ли има проучване, което да обхване нейната цялост и дълбочина. 

Замислете се. Понякога любовта на мъжа към колата е толкова силна, че се пренася и в други сфери на живота, като дрехите и облеклото. Не е рядко срещан случаят, при който вместо образа на любимите супергерои, по свещеното за господата мъжко бельо могат да се видят щампи с БМВ, Мерцедес, Ауди или други модели коли. За съжаление на дамите, които не намират подобни неща за особено сексапилни, съвременният пазар и онлайн магазините с огромно разнообразие като например https://bulbel.bg/ дават на силния пол практически неограничени възможности за покупки. 

И все пак, за да не сме крайно неподготвени за тази необичайна любовна история, решихме да систематизираме най-честите психологически теории, които дават отговор на въпроса защо мъжете са толкова привързани към колите си. 

Колите като символ на мъжество 

Мнозина представители на силния пол отрасват с представата за колите като нещо красиво, мощно и достъпно само за истинските мъже, което изгражда у тях естественото желание да ги притежават и карат. Нещо повече – управлението на превозно средство се приема като изначален символ на мъжественост и сила, защото им позволява да поемат метафоричен контрол над съдбата си и да държат кормилото на решенията си в собствените си ръце. 

Колите като деца или партньори

Връзката между колите и собствениците им понякога достига такива непонятни размери, че превозното средство бива възприемано като личност, най-често дете или партньор, дори в някои по-крайни случаи: като естествено продължение на собственото си аз. В съзнанието на мъжа колата се превръща в нещо, за което трябва да се грижиш, което трябва да защитаваш и на което трябва да осигуриш максимално добри условия за съществуване. Това е и препратка към една от най-древните роли на представителите на силния пол, а именно защитници на семейството и основни източници на материално благополучие за рода. 

Колите като сигурно пространство за релакс

Животът на съвременния мъж е доста натоварен и обикновено е изпълнен с множество отговорности, задачи, графици и срещи. И нерядко всичкият този стрес е съпроводен и с наличието на любима дама, която непрекъснато и неумолимо да напомня какво трябва да се направи или какво е пропуснато. Парадоксално, колата е далеч по-разбиращ партньор – тя не съди и не мърмори, а просто помага, като дава пространство за спокойствие и тишина, където решенията са само в ръцете на водача, и това кара психиката му да се отпусне. 

Колите като символ на статус и финансова мощ

Няма как да пропуснем да споменем и най-честият психологически мотив зад любовта на мъжете към колите им, а именно усещането за статус и престиж, което бързите спортни модели дават на притежателите си. Конкуренцията между представителите на силния пол е пословична, а наличието на луксозно превозно средство определено допринася за налагането на морална доминация над противника, като едновременно с това е индикация за сериозен финансов ресурс. В мъжката глава, това е и значителен плюс що се отнася до привличането на жена като житейски партньор.