Първият изцяло електрически луксозен SUV от Mercedes-EQ – EQS SUV, вече е в България. Всички, които искат да разгледат електрическия пионер при кросоувърите на немската марка, могат да посетят концептуалния магазин на Силвър Стар в Sofia Ring Mall или шоурума на компанията в София на адрес „Резбарска“ 5.  Автомобилите ще бъдат изложени от 16 декември 2022 г. до края на годината, а през 2023 г. се предвиждат специални тестови шофирания за клиенти.

За България новият EQS SUV се предлага серийно със седем места. Изцяло електрическият SUV впечатлява с много пространство, комфорт и свързаност в авангардния си и луксозен интериор. Вторият ред седалки са електрически регулируеми. А двете седалки на третия ред се сгъват механично, като се образува равен под на товарното отделение.

За нашия пазар пакет Advanced Plus е серийно оборудване и включва пакет KEYLESS-GO Комфорт, пакет Асистиращи системи PLUS, пакет Паркиране с камера 360°, фарове DIGITAL LIGHT с проекционна функция и др.

Новият SUV EQS се предлага в три варианта – EQS 450 4MATIC, EQS 500 4MATIC и EQS 580 4MATIC, като топ моделът е с максимална мощност от 400 кВт и въртящ момент от 858 Нм. В зависимост от оборудването и конфигурацията и благодарение на 108,4 кВтч си батерия EQS SUV може да измине до 660 километра по WLTP.

Автомобилът е оборудван с 11 кВт (опционално 22 кВт), 3-фазен, заряден модул за зареждане в домашни условия, като има възможност и за бързо зареждане с прав ток до 200 кВт, с което напълно изтощена батерия може да се зареди за около 31 минути.

EQS SUV идва серийно със завиваща задната ос с ъгъл на завиване до 4,5 градуса, което осигурява невероятна маневреност и пъргавина на автомобила. Също като EQS, електрическият премиум SUV може да се актуализира дистанционно с функцията over-the-air. По този начин например на по-късен етап може да се активира и завиваща задна ос с ъгъл на завиване до 10 градуса.

Акцентът на интериора  на EQS SUV е опционалният MBUX Hyperscreen, който се простира от едната до другата А-колона на таблото.

На българският пазар всички Mercedes-EQ автомобили се предлагат с включена удължена гаранция за 5 години или 100 000 км, сервизно обслужване за 5 години или 100 000 км и услуга „От врата до врата“ с обсег 15 км.